Menurut sains, cara yang biasa kita amalkan untuk keringkan rambut mungkin salah!

Konon taknak guna hairdryer, biarlah rambutan kering sendiri “lagi sihat tak guna heat…” This I say to myself sometimes (ok a lot of times). Tapi sekarang ahli sains mengatakan, itu boleh merosakkan rambut. Apakah?

Apa kata pakar?

Ahli Sains ghd dan Vice President of Smart Devices, Dr Tim Moore, telah menemui penyelesaiannya:

Anda perlu merawat rambut dengan berhati-hati ketika basah. Rambut basah menjadi lemah yang bermaksud mudah patah dan rosak akibat suhu tinggi. Sebenarnya, suhu denaturasi rambut turun ketika basah, jadi anda mesti berhati-hati ketika mengeringkan.

Langkah-Langkahnya

1 Mulakan dengan meramas rambut dengan tuala, dan sebelum menggunakan pengering rambut. Jangan lap dan ‘gonyoh’ macam selalu tu. Rambut mudah putus dalam keadaan lemah. 

2 Gunakan heat protect spray. Sembur pada seluruh rambut untuk menjadi lapisan pelindung daripada kerosakan haba harian sambal menawarkan perlindungan kutikel yang menghalan rambut daripada rekahan (yang membawa kepada rambut bercabang).

3 Gunakan pengering rambut pada suhu paling rendah dan sejuk dahulu kerana suhu tinggi boleh merosakkan rambut yang basah. Perlahan-lahan naikkan suhu bila rambut mula kering. 

4 Bila rambut mula rasa panas, itu isyarat untuk naikkan suhu dan lengkapkan gaya.

5 Tahniah! Anda telah mengeringkan rambut dengan sihat!

Oh tapi apakah alasannya kalua ada ghd Helios tapi taknak keringkan rambut? Mungkin you akan rajin syampu rambut just to use it! The colours are sexy in white, plum, ink blue atau black. Reka bentuk ergonomik senang untuk dipegang dan keringkan rambut dengan rata. Kawalan settings yang jelas termasuk fungsi cool shot untuk set-kan gaya. Teknologi unik Aeroprecisä dengan motor ringan 2200 Watt mempercepatkan pengeringan, penggayaan dan lebih terkawal dengan hasil macam baru keluar salun! 

Gambar: ghd Malaysia

Main woman photo: Curology/Unsplash